Als je eens stilstaat bij wat het woord vertrouwen nou echt betekend dan kom je erachter dat een simpele definitie geven nog niet zo makkelijk is. Wanneer je synoniemen gaat zoeken voor het woord dan kom je onder andere bij:
Overtuiging, Ideologie, Hoop en Krediet:

Je zult dan ook snel concluderen dat het op vele verschillende manieren kan worden uitgelegd en dus geïnterpreteerd. Vertrouwen is een gevoel wat we bij iets of iemand hebben, gebaseerd op het geen we weten van die persoon of partij.
MONEY IS THE CURRENCY OF TRANSACTIES. TRUST IS THE CURRENCY OF INTERACTIONS
Rachel Botsman
Deze uitspraak over vertrouwen van Rachel Botsman, auteur van “Who Can You Trust?”, illustreert hoe vertrouwen ook krediet en geloofwaardigheid creëert. Als er geen vertrouwen is in een persoon of bedrijf dan zal de (zakelijke)relatie stroef verlopen. Bewust (en onbewust) schatten we dan in dat onze verwachtingen en visie op de wereld niet overeenkomen en dat we dus een hoog risico lopen.
Vertrouwen gaat hand in hand met risico
Als we kijken waar we vertrouwen voor nodig hebben, dan is het om iets te doen waar we nog geen ervaring in hebben. Immers, als we 100% zeker zijn van de uitkomst van de interactie dan speelt vertrouwen geen rol. Je zou dus kunnen stellen dat de maatstaf van vertrouwen, gelijkstaat met het gevoel van veiligheid in het onvoorspelbare. En dit gevoel van veiligheid is weer direct gekoppeld aan het risico wat je loopt.
De misvattingen over vertrouwen
Nadat we het hebben gehad over wat vertrouwen nu inhoud, daag ik je uit om de volgende aannames, door een andere lens te bekijken. Hieronder staan drie veelvoorkomende algemene aannames over vertrouwen welke ik zie als misvattingen.
1. Vertrouwen is het einddoel
Het idee dat vertrouwen een permanente toestand is, een eindpunt dat bereikt moet of kan worden, is een veel voorkomende misvatting. Vertrouwen is geen statisch concept; het is eerder een continu proces, een voortdurende cyclus van ontwikkelen, instandhouden en herstellen. Het vereist consistente acties, open communicatie en de bereidheid om je kwetsbaar op te stellen. Congruentie, het ervan overtuigd zijn wat je zegt en doet, is een cruciaal onderdeel hiervan. Dit wordt namelijk in de non-verbale communicatie verzonden en ontvangen en is van grote invloed op het gevoel van vertrouwen.
2. Vertrouwen is universeel en allesomvattend
De veronderstelling dat vertrouwen universeel kan worden toegepast, ongeacht de context of relatie, is misleidend. Vertrouwen is genuanceerd en varieert afhankelijk van de situatie en de betrokken personen. We kunnen een goede vriend vertrouwen in één aspect van ons leven, maar niet in een ander. Het herkennen van deze contextuele variaties is cruciaal voor het effectief creëren en behouden van vertrouwen. De factoren competentie, betrouwbaarheid, spelen in deze context een grote rol.
3. Vertrouwen neemt allen toe door positieve ervaringen
De overtuiging dat vertrouwen alleen toe neemt door positieve interacties gaat voorbij aan de rol van uitdagingen en tegenslagen. Hoewel positieve ervaringen zeker bijdragen aan vertrouwen, is het vaak door het uitpraten van meningsverschillen, het oplossen van conflicten en het tonen van veerkracht dat vertrouwen echt wordt versterkt. Hier komt vaak de ideologie en persoonlijk leiderschap van mensen boven. Als je in staat bent om je kwetsbaar op te stellen in dit soort situaties, dan zal je versteld staan hoe effectief dit is in het winnen van vertrouwen. We hebben het idee in ons hoofd dat je vertrouwen nodig hebt om kwetsbaar te zijn, echter wat de “Vulnerability loop” van Dr. Jeff Polzer ons laat zien is dat het juist andersom werkt.

Waarom je vertrouwen niet kunt opbouwen
De bovenstaande punten benadrukken dat vertrouwen een complex en dynamisch fenomeen is dat voortdurend aandacht en inspanning vereist, en dat het afhankelijk is van de specifieke context en de interacties tussen mensen. Omdat vertrouwen zo ongrijpbaar is, kan je alleen richten op de factoreen welke je zelf kan beïnvloeden. Want zoals ik het zie; vertrouwen wordt gegeven, door jezelf en door de ander. En dan is het volledig snappen waarom en waartoe je de dingen doet in je werk- en privé-leven natuurljk van groot belang.
Een Persoonlijk Leiderschap-traject kan je helpen om de zelfkennis, vaardigheden en mindset te ontwikkelen die nodig zijn om gedrag te vertonen dat het krijgen en behouden van vertrouwen stimuleert. Het biedt je de tools om zelfbewust te zijn, effectief te communiceren, conflicten te beheersen, betrouwbaar te zijn, en anderen te inspireren.
Hoe ik jou kan begeleiden
In het door mij ontwikkelde TrustCompass®-programma zitten alle tools welke je kan inzetten om in complexe samenwerkingsverbanden, die tijdelijk zijn of van meer structurele aard, vertrouwen te creëren en onderhouden. Wil jij ook de bouwstenen van succesvolle samenwerking tot je beschikking hebben. Neem dan direct contact met me op voor vrijblijvend kennismakingsgesprek.
MAAK KENNIS
Bouw Ook Aan Vertrouwen!
Wil je meer weten of een kennismakingsgesprek aangaan om de waarde van het TrustCompass verder te begrijpen? Maar dan direct een afspraak! Dan laten we je zien wat dit voor jou, je team of organisatie kan betekenen.
Over de auteur

Sjors Oosterwaal is de oprichter van BIG Picture Growth, een bedrijf dat zich richt op het inspireren en begeleiden van individuen en organisaties naar hun volle potentieel. Als schipperskind, opgegroeid in de haven van Rotterdam, heeft Sjors de “niet lullen maar poetsen” mentaliteit met de paplepel ingegoten gekregen. Dit doorzettingsvermogen en pragmatisme zijn de fundamenten van zijn professionele ethos.
Met bijna zijn hele loopbaan in operationeel managementrollen, waaronder 14 jaar bij een consultancybedrijf in de ICT, besloot Sjors zijn visie te realiseren door BIG Picture Growth op te richten. Hij ontdekte dat doelen vaak leiden tot een leegte zodra ze bereikt zijn en dat ze meestal kwantitatief van aard zijn. Daarom pleit Sjors voor een benadering die zich richt op een toekomstvisie die “Bright”, “Inspiring” en “Guiding” (BIG) is. Dit toekomstplaatje bevat dromen en ambities die zich dynamisch ontwikkelen met de persoon of het bedrijf.
Sjors’ reis naar persoonlijke en professionele ontwikkeling begon in 2017 toen hij zich realiseerde dat het verbeteren van zijn teams bij zichzelf begon. Hij creëerde zijn eigen BIG Picture, waarin hij zichzelf de titel “Chief Inspiration Officer” gaf, niet vanwege zijn liefde voor titels, maar om een voorbeeld te zijn in het bedrijfsleven. Sjors gelooft dat intrinsieke motivatie van werknemers leidt tot betere prestaties voor henzelf en het bedrijf.
Bij BIG Picture Growth helpt Sjors mensen om hun verzwakkende overtuigingen te overwinnen en hun volledige potentieel te bereiken. Zijn passie voor persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek komt tot uiting in zijn rol als coach en trainer. Hij biedt begeleiding die niet alleen resultaten oplevert, maar ook het plezier in het werk vergroot.
Met zijn achtergrond in operationeel management en zijn unieke benadering van doelen en ontwikkeling, is Sjors Oosterwaal een inspirerende leider die streeft naar duurzame groei en succes voor individuen en organisaties.